Levned, 3 (1908)

9.

Den franske Forfatter Hugues le Roux[I] kom til Kjøbenhavn for at holde nogle Foredrag og blev gæstfrit optaget af Albert Berendsen[II], der som ivrig Galloman forbandt et lidt uroligt og naragtigt Væsen med et ypperligt Hoved og et udmærket Hjerte. Hugues le Roux[III] gjorde Lykke og blev populær i Kjøbenhavn. Han havde en overordenlig Lethed til at udtrykke sig, en naturlig Veltalenhed og en saadan Formsans og Tidsans, at han uden noget skrevet Hjælpemiddel og i alt Væsenligt improviserende kunde tale tre Kvarter og standse punktlig paa Klokkeslaget efter at have sagt det afsluttende Ord. Han havde den hos Franskmænd sjældne Rejselyst og Foretagelsesaand, som allerede da havde ført ham vidt omkring og siden da har gjort ham hjemmevant i Abyssinien som i Tunis og de nordamerikanske Fristater.

Den Sommer havde man i Kjøbenhavn for første Gang Lejlighed til at se oldgræske Portrætmalerier fra ægyptiske Grave, en meget smuk og lærerig Samling. Da jeg besøgte den, kom Ejeren, en østerrigsk-ægyptisk Købmand, og viste mig om. Det var forunderligt at se alle disse lyslevende Billeder af Døde, opstandne fra de Døde.

En Dag, da jeg besøgte Schandorph[IV] i Hillerød, gik jeg hen at hilse paa Slotsforvalteren, den gamle Kaptajn Hammelef[V], en køn og statelig Mand, opvakt og frisindet. Jeg havde nylig i ikke mindre end tre Aviser læst, at da de |370| fremmede Bryggere i de Dage besøgte Frederiksborg, havde Kaptajn Hammelef[VI] højtideligt i Gaarden overrakt Brygger Jacobsen[VII] Slottets Nøgler. Kaptajnen[VIII] sagde: »Hertil er at bemærke for det Første, at der gives ingen saadanne Nøgler til Slottet, for det Andet hvad deraf følger, at jeg ingen har og altsaa heller ikke har kunnet overrække dem til nogen.« – Det virkede som Symbolet paa en tilsyneladende troværdig Pressenyhed. Den var maaske fra først af sat i Omløb til Brygger Jacobsens[IX] Glorie, udslynget, som man strøer Ærter for Høns. Saa kom alle Reporterne ilende, slugte Nyheden og gav den atter fra sig.

  • Forrige afsnit: 8.
  • Næste afsnit: 10.

Du kan slå ord fra Brandes' tekst op i ordbogen. Aktivér "ordbog" i toppen af siden for at komme i gang.