Mit første Arbejde i Berlin var den Bog om Esaias Tegnér[I] , som jeg i Stockholm havde besluttet at skrive. Skønt Æmnet ikke var rigt og skønt det var mig vanskeligt i Berlin at samle alt det Materiale, jeg havde nødigt, fængslede Stoffet mig fra det Øjeblik af, da jeg opdagede, at Tegnérs[II] Sjæleliv, som det laa udfoldet i hans Poesi, ikke hidtil var blevet fuldt eller rigtigt forstaaet. Jeg var overhovedet lykkelig ved min Profession, som aldrig var kedelig, altid lærerig, paa én Gang sysselsatte og udviklede.
Det gjaldt imidlertid først og fremmest om at skaffe Penge. Da Hegel[III] , min kjøbenhavnske Forlægger, lod mig vide, at han kun vilde udgive Skriftet om Tegnér[IV] , ifald Bogen ikke kom til at overstige tolv Ark, var der jo ikke stor Indtægt at haabe af den, og jeg maatte straks se mig om efter Udkomme. Hos Grimm[V] læste jeg, 35 Aar gammel, disse Ord om Schiller[VI] , da han var 30: »So also lag die Rechnung: eine halbverfehlte Jugend, und jetzt, wo der äusserste Termin wäre für Nachholung des Versäumten, die Nothwendigkeit elender Arbeit um das tägliche Brot zu verdienen.«
|316| Den danske Presse kom selvfølgelig ikke i Betragtning; jeg var nærmest henvist til den svenske og norske. Men en indledet Forbindelse med det svenske Aftonbladet, strandede paa, at jeg ikke kunde finde mig i den Tone, som Redaktøren Hr. Gödeke[VII] anslog overfor mig. Det gik glattere at komme i godt Forhold til Stockholms Morgonblad, et nyligt stiftet Organ; men da jeg allerede var i god Gænge med at sende det Correspondancer, gik Bladet uden Varsel ind i Februar 1878.
Imidlertid havde Redaktør H. J. Berner[VIII] henvendt sig til mig og anmodet mig om Breve til Kristiania Dagbladet; jeg gik med Glæde ind paa hans Forslag, som imødekom mit eget Ønske; det var et fattigt Blad og Indtægterne derfor ringe; men jeg var Bladet taknemmelig for en mig dengang saa sparsomt tilmaalt Velvilje.
Du kan slå ord fra Brandes' tekst op i ordbogen. Aktivér "ordbog" i toppen af siden for at komme i gang.