Vi tog over München til Tirol, hvor vi tilbragte nogle Dage i en smuk Natur, der af Jacobsen[I] dog føltes som fremmed og langsomt gennemtrængelig for ham. Vi overværede i Brixlegg en Opførelse af Passionshistorien, vistnok en Efterligning af de religiøse Skuespil i Oberammergau. Man sad paa Træbænke under aaben Himmel, tæt sammenpressede og ubekvemt. Forestillingen varede, med en Middagspause paa nogle Timer, hvorunder vi spiste i et |125| Værtshus, fra Morgen til Solnedgang. Men vi oplevede ogsaa som Tilskuere meget. I Forspillet optraadte Adam og Eva, som fristedes af Slangen og faldt. Ellers havde Frelsen jo ikke været nødvendig. Frelserens Lidelseshistorie blev ikke løsrevet fra dens mange Forudsætninger. Og den spiltes med hver bibelsk Enkelthed og med mange Tilføjelser efter Overleveringen f. Eks. den om Pontius Pilatus’[II] Hustrus Drøm. Det Hele havde været fængslende ved dets Barnlighed, ifald kun Hovedpersonen var bleven uskyldigt spillet. Men den Landsbyhaandværker, som forestillede Jesus, var lutter Affektation og grim at se paa med sine pomadiserede Hængelokker. Han skabede sig grueligt, da han vaskede de tolv Apostles temmelig rene Fødder.
Gudsmoder spilledes af en skikkelig Tirolertøs i en ildeklingende Mundart og med falske Betoninger f. Eks.: »O du mein geliebter Sonn, soll ich dich am Kreiz sehen!« Korføreren havde en Gang som en And. En naiv Tiroler-Pilatus hørte til de morsommere Figurer.
Men tilsidst var vi dødtrætte, og det var formelig en Lettelse, da Soldaten stødte sin Lanse i den Korsfæstedes[III] Side og gennemstak en blodfyldt Okseblære, saa Blodet strømmede ud. Der kunde da ikke være langt tilbage.
Nok saa interessant som Opførelsen var Tilskuerskaren, der med faa Undtagelser bestod af Egnens Bønder og Bondekoner. Enkelte var hjertegrebne; en gammel Tirolerkone græd inderligt og syntes at erfare Historien for første Gang.
I Innsbruck, hvor mine Rejsefæller og jeg i Domkirken havde beundret Relieferne og de harniskklædte Fyrsters og Ridderes Statuer, skiltes vi ad.
Du kan slå ord fra Brandes' tekst op i ordbogen. Aktivér "ordbog" i toppen af siden for at komme i gang.