Et Wiener-Bekendtskab, der voldte mig Glæde, var det med Digteren Moritz Hartmanns[I] Enke, en smuk, forstandig Dame, og hendes dengang lige netop voksne Søn Ludo Hartmann[II] , nu Docent ved Universitetet i Wien, ivrig Leder af Folkeuniversitetsforelæsninger, fremragende Historiker og overbevist Socialdemokrat; dengang en Yngling af sjælden Skjønhed. Han havde smukke Mennesker at slægte paa saavel paa fædrene som paa mødrene Side. – Moder og Søn besøgte mig det følgende Aar nogle Dage i Kjøbenhavn. Den endnu unge Moder levede udelukkende for Sønnen.
Hos Goldbaum[III] og andensteds traf jeg den berømte Komponist af Fliedermaus, Den lystige Krig, Zigøjnerbaronen, af An der schönen blauen Donau og de andre ypperlige Valse, Johann Strauss[IV] . Han var da 60 Aar gammel, men rank, ungdommelig og (vistnok med nogen Kunst) kulsort af Haar og Skæg. Han kom med den unge og smukke Fru Strauss. Man vilde imidlertid have fejlet, om man antog hende for hans Ægtehalvdel; han havde blot denne Gang ved et mærkelig heldigt Tilfælde sluttet et hjerteligt Forbund med en Dame, der bar samme Navn som han. Han spillede gjerne sine udmærkede Valse, der vel var meget smaa Kunstværker, men dog ægte Kunst, og lovede, da han syntes om mig, at tilegne mig en, hvad han imidlertid højst naturligt glemte.
|102| Makart[V] var da død for faa Maaneder siden, og man mindedes levende ham, der nu saa hurtigt og ikke uretfærdigt udenfor Wien er aldeles glemt. En Udstilling var foranstaltet af hans efterladte Malerier, som bortsolgtes ved Auktion til Bedste for hans Enke[VI] , den smukke Danserinde, han i Slutningen af sit Liv havde ægtet. Hans ypperste Værk havde vistnok den Festprocession været, som han havde ordnet gennem Gaderne i Wien til Kejserparrets Sølvbryllup i 1879. Mest Indtryk paa mig har af hans Malerier det allerførste Billede gjort, som jeg saa af ham, et af hans tidligste fra Tredsernes Begyndelse, en Alfedronning i den Raczynski’ske Samling i Berlin, der nu er indlemmet i Nationalgalleriet.
Du kan slå ord fra Brandes' tekst op i ordbogen. Aktivér "ordbog" i toppen af siden for at komme i gang.